Blogu Ynë

Puna Jonë | Keshilla | Mundësi

15/03/2020

Si të shkruajmë një CV?

Shkruar nga Entela Bajrami

CV-ja është dokument shumë i rëndësishëm që përdoret kur duam të aplikojmë për ndonjë vend pune. Si i tillë, duhet të shkruhet në mënyrë sa më profesionale.

Cilësia e CV-së varet nga përmbajtja, drejtshkrimi, estetika dhe kronologjia. E, një CV cilësore rritë shancat për punësim. Një CV e mirë duhet të përmbajë:

 1. Të dhënat personale. Këtu hyjnë emri dhe mbiemri, data e lindjes, numri i telefonit, e-maili dhe adresa e vendbanimit.
 2. Të dhënat profesionale. Këtu hyjnë përvoja e punës, edukimi, kualifikimet si dhe çdo lloj reference të cilën ju e posedoni.

Shkruani të gjitha punët që keni pasur. Tek pjesa e të dhënave profesionale duhet të shënohen saktësisht të gjitha punët të cilat ju i keni bërë që nga fillimi i karrierës suaj deri në momentin kur aplikoni për një punë tjetër.

Shkruani edukimin tuaj. Edukimi luan një rol kyç kur shqyrtohet një CV. Në fillim, shkruani nivelin e shkollimit që keni kryer si: shkolla fillore, e mesme apo universiteti. Të gjitha nivelet duhet të shkruhen në mënyrë kronologjike. Pas shkollimit, cekni kurset apo trajnimet që keni kryer, gjithmonë duke i shoqëruar edhe me të dhëna tjera si emrin e kursit apo trajnimit, kohën kur e keni mbajtur trajnimin si dhe emrin e institucionit që e ka organizuar atë.
Nënvizoni aftësitë apo shkathtësitë tuaja.
Përmendni çertifikatat që keni pranuar gjatë karrierës suaj.
Cekni se çfarë lloj çertifikate keni marrë, emrin e institucionit nga i cili e keni marrë atë çertifikatë si edhe kohën kur e keni pranuar atë. Interesimet apo hobitë tuaj poashtu mund të kenë rëndësi për një kompani.

KosovaJob ju sjell disa sygjerime, të cilave nëse u përmbaheni mund të shmangni diskualifikimin tuaj. Mos e përdorni të njejtën CV për secilën pozitë që aplikoni. Mos e shkruani CV-në duke përdorur një gjuhë jo të duhur. Kushtoni rëndësi email-it personal nëpërmjet të cilit ju e kryeni aplikimin - mos e dërgoni CV-në tek punëdhënësi nga ndonjë email që mund të jetë i papërshtatshëm. CV-ja mos të jetë e gjatë më shumë se dy faqe.

Në një CV mos përfshini:
-Përvojat e punës të cilat janë të parëndësishme.
-Arritjet të cilat mund të mos konsiderohen saktësisht arritje
-Informacione shumë private (orientimin seksual apo bindjet fetare).

Për të krijuar një CV profesionale, kliko: https://kosovajob.com/krijo-cv

Referencat:15/03/2020

Si të filloni një blog?

Shkruar nga Sara Jashari

Blog në gjuhen shqipe do të thot "Ditar apo Web-Ditar” kurse në një koncept tjetër njihet me termin postim. Përmes blog-ut ne mund t’a mbajmë webfaqen tonë aktive dhe sa më shumë artikuj të ri apo sa më shumë blog-postime të reja të bëjmë aq më shumë ka gjasa qe webfaqja jonë të shkojë më lartë në motorët e kërkimit.

Blogu ndihmon në drejtimin e trafikut në faqen tuaj, ju ofron mundësinë të zhvilloni përmbajtje të përshatshme për klientët tuaj dhe shërben si një mjet i ëmbël marketingu për të ngritur shitjet.

Egzistojn disa hapa për mënyren se si të fillojm një blog:

 1. Merrni një domain
 2. Zgjidhni platformen tuaj për blogging ( WordPress,Tumblr etc)
 3. Zgjidhni kompaninë tuaj të blog-hosting
 4. Lidhni domain-in tuaj me blogun tuaj
 5. Hartoni blogun tuaj WordPress
 6. Publikoni postin tuaj të parë

Nëse doni të keni një blog serioz, ju duhet patjetër një logo dhe jo thjesht emri i shkruar në një font të caktuar. Ajo duhet t'i përshtatet shkrimeve dhe stilit tuaj. Pra, diçka që t'ju përfaqësojë më së miri.Që të filloni një blog duhet të dini pikat tuaja të forta, të vendosni se çfarë do ndani me ndjekësit dhe të jeni realiste cila është e veçanta juaj që do ngjallë interes te njerëzit e tjerë.

15/03/2020

Si të shkruani një email zyrtar?

Shkruar nga Lorik Krasniqi

Një email zyrtar përdoret kur kryeni biznes me një bashkëpunëtor, duke dërguar një përshkrim profesional, ose që korrespondon në lidhje me një punë. Praktikat më të mira përfshijnë përdorimin e një përshëndetjeje zyrtare si, "I dashur [Emri]", "mbyllja me, "sinqerisht ", dhe mbajtja e linjës temë e detajizuar dhe përshkruese.

Këtu janë hapat që duhet të ndiqni kur krijoni një email zyrtar:

 • Përshëndetja siç duhet
 • Ndërtoni temën tuaj
 • Prezantohu
 • Mbani gjërat e shkurtra dhe koncize në email të zakontë
 • Përdorni një mbyllje zyrtare
 • Përfshini një nënshkrim profesional

1.Përshëndetja si duhet

Së pari, zgjidhni një përshëndetje të përshtatshme. Paraqitjet rastësore si "Hej", "Hi atje", ose thjesht emri i personit, duhet të rezervohen për korrespodencë rastësore me miqtë, familjen dhe kolegët e njohur. Nëse i drejtoheni një ekzekutivi, bashkëpunëtori biznesi ose perspektiva, merrni një ton më zyrtar. Këtu janë disa përshëndetje zyrtare me email për t'u marrë parasysh:
I dashur [Emri], Përshëndetje [Emri], Atij që mund t'i interesojë, I dashur, [Emri i departamentit], I dashur [Titulli i punës], Komiteti i dashur i kërkimit.

2. Ndërtoni temën tuaj

Mbani linjën tuaj të temës në shtatë fjalë ose më pak për normat optimale të hapura dhe mos u përpiqni ta zbehni lexuesin tuaj me inteligjencën e linjës ekstreme në emailin e parë. Para se të shkruani rreshtin tuaj të temës, bëjini vetes tre pyetje:
"Kush është audienca ime?" - A është një ekzekutiv, një menaxher i marketingut, apo mbase një pronar i biznesit të vogël? Njohja se kush është audienca juaj do të ndihmojë me hapin numër dy…
"Për çfarë interesohen ata?" - Linja juaj është përshtypja e parë e lexuesit tuaj për ju. Mundoheni të jeni të përqëndruar në diçka për të cilën ata interesojnë. Kjo mund të jetë një lidhje e ndërsjellë, detaje për nje temë të caktuar etj. Bëni linjën tuaj të rëndësishme për ta.Një email template është më poshtë.

3. Prezantoni veten

Fjalia juaj e parë duhet t'u tregojë atyre se kush jeni - pa u treguar atyre historinë tuaj të jetës. Shumë prej nesh fillojnë email me emrin, titullin, kompaninë dhe atë që bën kompania jonë.

4. Mbani gjërat e shkurtra dhe koncize

Siç u diskutua më lart, është e rëndësishme të mos ngarkoni postat elektronike tuaja profesionale me shumë "gëzhoja" ose informacione që nuk kanë rëndësi për marrësin tuaj. Redaktoni emailet tuaja për gjatësi dhe qartësi Këto metoda mund ta bëjnë emailin tuaj më të lehtë për tu lexuar dhe më me ndikim.

5. Përdorni një mbyllje zyrtare

Sigurohuni që e mbyllni emailin tuaj në mënyrë të duhur. Largohuni fazave të mbylljes rastësore si "Gëzuar", "Flm" dhe "Të mira" për kolegët e afërt. Zgjidhni një nga mbylljet më poshtë, më zyrtare, më poshtë: Faleminderit per kohen tende, sinqerisht, me respekt, Faleminderit, Mezi, presim të dëgjojmë nga ju, Kalofsh nje ditë te mrekullueshme, Do të vijojë së shpejti.

6. Përfshini një nënshkrim profesional

Nëse adresa juaj e emailit është përshtypja e parë, nënshkrimi juaj i emailit është i fundit. Sigurohuni që përfshin si më poshtë:
- Emri juaj
- Informacioni i kontaktit tuaj (numri i telefonit, faqja e internetit, adresa)
- Pozita juaj
- Një pasqyrë profesionale
- Një lidhje ose shënjestër për çfarëdo vlerësimi profesional që keni marrë kohët e fundit

Më poshtë është një email informacioni që mund të kërkohet nga ju në vendin e punës.